Recesszió mi ez, Hogyan készüljünk fel a következő gazdasági válságra?

Képzeld el, hogy jelenleg csak minden harmadik ember készül fel a következő gazdasági recesszióra, amelynek bekövetkezése egyre valószínűbb azáltal, hogy egyre több közgazdász ad hangot az aggodalmának. Ebben az összefüggésben fontos, hogy megértsük, mi is az a gazdasági recesszió, mik azok a tényezők, amelyek kiváltják, és hogyan hat ez a jelenség a gazdaságra és a tőzsdére.

Azonban az igazi kulcs a felkészülésben rejlik: olyan recesszióbiztos stratégiákat kell kidolgoznunk, amelyekkel megvédhetjük magunkat az újabb gazdasági világválságtól. Ezért különös hangsúlyt fektetünk azokra az ötletekre és megoldásokra, amelyek segíthetnek abban, hogy időben felismerjük a veszélyeket, és hatékonyan tudjunk reagálni a gazdasági válság kihívásaira.

Recesszió mi ez, Hogyan készüljünk fel a következő gazdasági válságra
Recesszió mi ez, Hogyan készüljünk fel a következő gazdasági válságra

A recesszió jelentése – Mi az a recesszió

A Nemzeti Gazdaságkutatási Iroda meghatározása

A recesszió olyan jelentős gazdasági hanyatlást jelent, amely több hónapig tart. Ennek megfelelően a Nemzeti Gazdaságkutatási Iroda a recessziót a gazdasági aktivitás jelentős csökkenésével azonosítja. Azonban, hogy pontosan mi számít jelentős csökkenésnek, az az alábbi öt mutatótól függ: bruttó hazai termék (GDP), reáljövedelem, foglalkoztatás, ipari termelés és kiskereskedelem.

A közgazdászok további meghatározása

Több közgazdász és elemző tovább bővíti ezt a definíciót, és úgy határozza meg a recessziót, mint olyan gazdasági helyzetet, amikor a GDP egymást követő két negyedévben negatív előjellel növekszik. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság összesített értéke folyamatosan csökken.

Más mutatók a recesszió azonosítására

A recesszió nem csak a GDP-növekedés csökkenésével azonosítható, hanem az alábbi láthatóbb mutatók alapján is felismerhető:

Vállalkozások csődje

A gazdasági recesszió során a vállalkozások csődjei jellemzőek. A csődök számának növekedése azt mutatja, hogy a vállalkozások egyre nehezebben tudják fenntartani tevékenységüket, és az adósságok miatt kénytelenek a bezárásra.

Alacsony fogyasztói kiadások

A gazdasági recesszió során a fogyasztók általában kevesebb pénzt költenek. Az alacsony fogyasztói kiadások következtében a kiskereskedelmi árak általában csökkennek, az üzletek pedig gyakran kénytelenek árleszállítást alkalmazni.

Házárak csökkenése

A gazdasági recesszió során a házárak általában csökkennek. Az ingatlanpiac csökkenése azt jelenti, hogy kevesebb ember vásárol ingatlant, és kevesebb építkezés folyik.

Mi okozza a gazdasági recessziót?

A gazdasági recesszió számos okból adódhat, beleértve a háborúkat, természeti katasztrófákat, kormányzati intézkedéseket és gazdasági egyensúlyhiányt. A recessziót általában azonosítani lehet a gazdasági aktivitás jelentős csökkenésével, amelynek hosszú távú hatásai jelentősek lehetnek.

Az 2008-as gazdasági válság okai

Az 2008-as gazdasági válság a világ legnagyobb recessziójához vezetett. Az okok rendkívül összetettek és számos tényezőt tartalmaznak.

Az egyik ok a túlzott lakáshitelezés volt. Az emberek olyan ingatlanokat vásároltak, amelyeket nem engedhettek meg maguknak, mert úgy vélték, hogy az ingatlanárak továbbra is emelkedni fognak.

A következő ok a kamatlábak alacsonyan tartása volt, amely ösztönözte az embereket a további hitelfelvételre. A pénzügyi intézmények összetett termékeket hoztak létre, amelyekben a jó és a rossz hitelek keveredtek.

Amikor az emberek nem tudtak fizetni a hiteleikre, a piac pánikba esett, amely a bankok és a pénzintézetek csődjéhez és az állami mentőcsomagokhoz vezetett.

A 2001-es tech buborék

A technológiai részvények felfújt eszközárai okozták a 2001-es gazdasági világválságot. A tech buborék akkor tört ki, amikor a részvények árfolyama jóval magasabb volt, mint amennyit értek valójában. Az árfolyamok összeomlása jelentős hatással volt a gazdaságra és a befektetőkre, és hosszú távon is meghatározó hatással volt a gazdaságra.

Közös tényezők a recessziókban

Míg minden recesszió más és más, vannak olyan közös tényezők, amelyek hozzájárulnak a gazdasági recesszióhoz. Ilyen tényezők például a magas kamatlábak, az eszközár-buborékok és a szélsőséges infláció. Az ilyen tényezők azonosítása és kezelése fontos a gazdasági stabilitás és a recesszió megelőzése érdekében.

Hogyan befolyásolja a recesszió a tőzsdét?

Annak ellenére, hogy a részvénypiac nem tekinthető a gazdasági recesszió indikátorának, a fogyasztói kiadások csökkenése és a munkanélküliség növekedése a vállalatok eredményét is befolyásolhatja, és így hatással lehet a tőzsdére.

Az 2008-as pénzügyi recesszió és a Dow Jones 30 index

Az 2008-as pénzügyi recesszió és a Dow Jones 30 index is jó példa arra, hogy a gazdasági recesszió és a tőzsdei hanyatlás kapcsolatban állhatnak egymással. A Dow Jones 30 index harminc amerikai társaságot képvisel több ágazatból, mint például az Apple, a Nike, a McDonald’s, stb.

A recesszió alatt a gazdasági aktivitás csökkenése miatt a vállalatok eredményei is romolhatnak, ami a részvényárfolyamok csökkenéséhez vezethet. A fenti ábra a Dow Jones 30 index visszaesését mutatja 2007 októbere és 2009 márciusa között, amikor az index jelentősen zuhant, de mielőtt a gazdaság újra fellendült volna, az index hamarabb elérte mélypontját és kezdett emelkedni.

A recesszióbiztos stratégiák

A recesszióbiztos stratégiák segíthetnek felkészülni a következő gazdasági világválságra. Az alábbiakban néhány olyan stratégiát mutatunk be, amelyek segítenek abban, hogy az üzleti vállalkozások megőrizzék stabilitásukat a gazdasági recesszió idején:

  • Tartalékok felhalmozása – A tartalékok felhalmozása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy átvészeljék a recessziót, és biztosítja a szükséges finanszírozást.
  • Az árak differenciálása – Az árak differenciálása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a versenytársak előtt járjanak a fogyasztók szemében, és javítsák a jövedelmezőségüket.
  • A termék- és szolgáltatáskínálat áttekintése – Az áruk és szolgáltatások kínálatának felülvizsgálata lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy felismerjék a piaci

Felkészülés a recesszióra az Admirals segítségével

A megfelelő brókercég kiválasztása

Ahhoz, hogy felkészüljünk a recesszióra, elsőként fontos a megfelelő brókercég kiválasztása. A gazdasági bizonytalanság és a recesszió idején különösen fontos, hogy olyan brókercéggel kereskedjünk, amely szakmailag megfelelő és a mi érdekeinket szolgálja.

Az Admirals brókercég kiváló választás lehet, mivel a világ négy elismert pénzügyi felügyelete szabályozza: az Egyesült Királyság Pénzügyi Hatósága (FCA), az Ausztrál Értékpapír-és Befektetési Bizottság (ASIC), a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) és az Észt Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (EFSA). Ezek a felügyeleti szervek biztosítják a magas szintű pénzügyi stabilitást és biztonságot az ügyfelek számára.

Csökkenő piacokon való profitálás CFD-kkel

A CFD-k kereskedése különösen előnyös lehet a recessziós időszakokban. Ezen kereskedési termékek lehetővé teszik, hogy profitáljunk a csökkenő piacokon is, és rugalmasságot biztosítanak a recessziós időszakok sikeres kereskedéséhez.

Az Admirals brókercég bizonyos számlatípusain keresztül lehetőség van CFD-k kereskedésére, és ezek használata lehetővé teszi a felkészülést a recesszióra.

Gyakorlás a kereskedési platformon

Az Admirals kereskedési platformjai, mint például a MetaTrader (MetaTrader 4, MetaTrader 5 és MetaTrader WebTrader) széles skálájú chart funkciókkal, eszközosztályokkal, ingyenes piaci adatokkal és hírekkel, valamint a technikai és fundamentális elemzéshez szükséges indikátorokkal rendelkeznek.

Fontos, hogy már a recesszió előtt megismerjük ezeket a platformokat és gyakoroljuk a kereskedést a Demo számlán. A felkészülésnek ez az első lépése annak érdekében, hogy sikeresen reagáljunk a piacok felfokozott ingadozásaira.

Több eszközosztály megértése

A pénzügyi piac rengeteg lehetőséget kínál a kereskedésre, és az eszközosztályok megértése fontos szerepet játszik a recesszióra való felkészülés során. A recesszió idején a befektetők általában olyan “biztonságos menedék” eszközökre törekednek, amelyek várhatóan megtartják az értéküket, ha a globális pénzügyi piacok megrendülnek.

Az arany és a svájci frank gyakran ilyen eszközöknek számítanak. A svájci frankot a svájci kormány és pénzügyi rendszere stabilitása miatt tartják biztonságos menedéknek. Az aranyat pedig azért tekintik biztonságos menedéknek, mert a régi időkben pénzként használták.

Felkészülés a gazdasági válság kezelésére

Kereskedési terv összeállítása

A recesszióra való felkészüléshez fontos, hogy készítsünk egy kereskedési tervet. Ehhez először szükséges Éles vagy Demo kereskedési számlával rendelkeznünk és letöltenünk a MetaTrader kereskedési platformot. A kereskedési terv összeállítása során válasszunk ki olyan recesszióbiztos kereskedési stratégiákat, amelyek segíthetnek abban, hogy az esetleges válságot átvészelve is nyereséget érjünk el.

Recesszióbiztos kereskedési stratégiák

Az alábbiakban bemutatunk három olyan recesszió-álló stratégiát, amelyek hasznosak lehetnek a különféle piacokon. További stratégiákat találhatsz a Tőzsde stratégiák 2020-ra című cikkünkben.

Részvény portfólió diverzifikáció

A részvényekkel rendelkező befektetőknek mindig fennáll annak a kockázata, hogy a recesszió idején ezek a részvények gyengén teljesítenek. Az index CFD-k shortolása segíthet abban, hogy csökkentsük a kitettségünket a piaci kockázatokkal szemben.

A részvény portfólió értékcsökkenésének ellensúlyozása érdekében a befektetőknek érdemes fontolóra venni az „ágazati rotáció” alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy a részvényportfóliót átsúlyozzuk olyan ágazatokba, amelyek jellemzően jobban teljesítenek recesszió idején. A védekező ágazatok, mint az általános fogyasztási cikkek, a közművek és az egészségügyi ellátás, jobban teljesítenek, mint más ágazatok, például a kiskereskedelem.

A magasabb osztalékhozamú részvényekre történő befektetés is egy lehetőség. Az osztalék a részvény befektetők részére járó nyereség egy része, így az osztalékhozamú részvények megválasztása is egy fontos döntés a befektetők számára.

Ezt a bejegyzést nézed: Recesszió mi ez, Hogyan készüljünk fel a következő gazdasági válságra?