Mi az az NFT, Miért válnak vonzóvá a szupergazdagok számára

Tételezzük fel, hogy birtokolsz egy kódot, amely igazolja, hogy a digitális változatát birtoklod egy alkotásnak. De pontosan mi az, amivel valójában rendelkezel? Egy blokklánccal, amely garantálja a tulajdonjogodat? Egy műalkotással, amelyet felhasználhatsz háttérképként? Egy hamisítatlan képpel, amely különleges és egyedi? Vagy talán több millió dollárnak megfelelő Ethereummal, amelyet az NFT tulajdonjogod reprezentál? Lehet, hogy még az is eszedbe jut, hogy az NFT-nek köszönhetően lehetőséged nyílik még több kriptovalutáért eladni az alkotást.

Mi az az NFT, Miért válnak vonzóvá a szupergazdagok számára
Mi az az NFT, Miért válnak vonzóvá a szupergazdagok számára

Az NFT (non-fungible token), vagyis a nem helyettesíthető token 2017 óta létezik, működése pedig az Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiáján alapul. Ez az újítás megváltoztatta a digitális művészet és a szórakoztatóipar játékszabályait, mivel lehetővé teszi az alkotók és a befektetők számára, hogy egyedülálló és értékes digitális műalkotásokat hozzanak létre és értékesítsenek, amelyekkel korábban nem volt lehetséges.

Mi az az NFT?

A non-fungible token definíciója

Az NFT (non-fungible token) rövidítés a nem helyettesíthető tokenre utal, amely az Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiáján alapul. Az NFT egyedülálló digitális eszközöket reprezentál, mint például a digitális műalkotások, zenei albumok, videók és játékok.

NFT vs. fungibilis tokenek

A kriptovaluta világában a tokenek két fő típusa létezik: fungibilis és nem fungibilis tokenek. A fungibilis tokenek, mint például az Ethereum, azonos értékűek és cserélhetőek egymással. Az NFT-k azonban egyediek és nem helyettesíthetőek, így nem cserélhetőek ki egy másik NFT-vel.

Hogyan működik az NFT?

Az NFT-k létrehozása során a digitális eszközöket blokklánc technológiával rögzítik és tokenizálják, amely egyedi azonosítót ad nekik. Az NFT-k lehetővé teszik, hogy az alkotók, vagy a tulajdonosok garantálják az adott digitális eszköz eredetiségét és tulajdonjogát, valamint lehetővé teszik a digitális eszközök értékesítését az áruk értékének megfelelően.

Az NFT alkalmazása

Az NFT-k lehetővé teszik az alkotók és a tulajdonosok számára, hogy digitális műalkotásaikat és eszközeiket értékesítsék, valamint lehetővé teszik azok megosztását és tárolását a blokkláncon. Az NFT-k egyre népszerűbbek az elmúlt években, és számos területen használják őket, mint például a művészet, zeneipar, sport, játékipar és az ingatlanpiac.

A művészet digitális forradalma

Az NFT forradalmi hatása a művészetre

Az NFT-piac robbanása 2021 tavaszán kezdődött, amikor két szingapúri befektető 70 millió dollárért vásárolt meg egy NFT-t a Christie’s aukcióján. Az árverésen Beeple néven alkotó amerikai designer 5000 digitális futurisztikus képét értékesítette Ethereum blokkláncon, ami rekordnak számított az NFT világában. Az NFT-technológia által lehetővé vált a digitális művészet új formáinak megteremtése és az értékesítésükre való lehetőség, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

Az NFT és az aukciós házak

Az aukciós házak számára az NFT-ben rejlő lehetőségek óriásiak, mivel nemcsak az eladásból, hanem a későbbi tranzakciókból is részesednek. Az NFT-eket az aukciós házakban is megjelenítik, így lehetőségük van az ügyfeleknek az NFT vásárlására. Az NFT-vásárlás azonban kockázatos, mivel egyelőre kicsi a likviditás, és kevés ember kereskedik vele.

Magyar sikerek az NFT-piacon

Borsi Flóra első NFT-je

A 2021-es Firenzei Biennálé fotó kategóriájának győztese, Borsi Flóra lett az első magyar művész, aki sikert aratott az NFT-piacon. Az NFT-je 5 Ethereumért kelt el, ami akkor közel 9000 dollárnak felelt meg. Azóta az Ethereum árfolyama megnőtt, és a művész tovább folytatja az NFT-projektjét, hiszen úgy véli, nagy potenciál rejlik az NFT-ben.

Kiss Miklós NFT-kollekciója

Kiss Miklós digitális művész, aki tervezte a Millenium Házának belsőépítészetét és a Design Terminal arculatát, szeptemberben dobta piacra első magyar NFT-kollekcióját Emograms néven. Az NFT-kollekció darabjait egy Ethereumért kínálja az érdeklődőknek, amelyek közé tartoznak a sárga labdás emojik is.

Mikor pukkan ki a lufi?

Az NFT-őrület időtartama és kritikái

Az NFT-őrület időtartama és hosszú távú hatásai nehéz előre megjósolni. Az NFT kritikusai szerint az NFT-technológia használata káros a környezetre, mivel a blokkláncok működtetése nagy környezeti terheléssel és szén-dioxid kibocsátással jár. Emellett az NFT kritikusai szerint az NFT csak a szupergazdagok és a kriptovalutákon meggazdagodott réteg játszótere, és egyben a pénzmosás terepe.

Az NFT jövője

Az NFT a jövőben lehet a mindennapok részévé digitális jegyek és okiratok formájában. Az NFT lehetővé teszi, hogy az adatokat blokkláncon tárolják, ami garantálja a digitális eszközök eredetiségét és tulajdonjogát. Az NFT segíthet a művészeknek, zeneszerzőknek és más kreatív szakembereknek, hogy értékesítsék a digitális alkotásaikat, valamint segíthet a sportolóknak és a csapatoknak is az értékesítésben. Az NFT-technológia a jövőben egyre nagyobb jelentőséggel bírhat az üzleti és a gazdasági világban is.

Ezt a bejegyzést nézed: Mi az az NFT, Miért válnak vonzóvá a szupergazdagok számára