Kör kerületének kiszámítása – Hogyan számoljuk ki a kör kerületét?

Az alábbiakban megosztjuk veled, hogyan lehet kiszámítani a kör kerületét, ha esetleg nem emlékszel a kerület képletére. Ha ismered a kör átmérőjét, akkor egyszerűen használd ezt a képletet: C=πd. Ha viszont csak a kör sugarát ismered, használd ezt a képletet: C=2πr. Tovább olvasva mindent megtudhatsz arról, hogyan lehet kiszámolni a kör kerületét, legyen szó átmérőről vagy sugarakról. Emellett kínálunk egy kerület számológépet is, hogy még egyszerűbb legyen a dolgod.

Eszközök és források:

  • Tekintsd meg ingyenes Kör kerület áttekintő táblázatunkat
  • Használd a Kör kerület számológépünket.

Kör kerületének kiszámítása az átmérő ismeretében

kör kerületének kiszámítása hogyan számoljuk ki a kör kerületét

Ha az átmérő ismert, akkor a következő képletet kell használni a kör kerületének kiszámításához: C = πd. Ebben a képletben “C” a kör kerületét, “d” pedig az átmérőjét jelöli. Egyszerűen csak szorozd az átmérőt pi értékével, hogy megtaláld a kör kerületét. A pi értéke numerikusan kifejezve közelítőleg 3,14 vagy 22/7.

Mi az az átmérő?

Az átmérő az a szakasz a körben, amely áthalad annak középpontján, és az átmérő két végpontja a kör oldalain helyezkedik el.

A képletbe egyszerűen csak helyettesítsd be az átmérő értékét, majd oldd meg a képletet. Az alábbi példa még jobban megvilágítja, hogyan kell használni a képletet:

Példa probléma

Egy kör alakú kád átmérője 8 láb. Szeretnél egy fehér kerítést építeni a kád körül, amely 6 láb széles teret hagy a kád és a kerítés között. A létrejövő kerítés kerületét kell kiszámolnod.

A kerítés körének átmérőjének kiszámításához először meg kell határoznod a kád és a kerítés összes átmérőjét, ami 8 láb + 6 láb + 6 láb lesz. Ez magában foglalja a kád teljes átmérőjét és a teret a kád és a kerítés között.

A kerítés átmérője 8 + 6 + 6 = 20 láb. Ezt követően a képletbe kell helyettesíteni az átmérő értékét, majd meg kell oldani a képletet:

Megoldás:

  • C = πd
  • C = π x 20
  • C = 62.8 láb

Kör kerületének kiszámítása a sugarak ismeretében

Ha a kör sugarát ismered, akkor a következő képletet kell használnod a kör kerületének kiszámításához: C = 2πr. Ebben a képletben “r” a kör sugarát jelöli. Ismét csak egyszerűen helyettesítsd be a pi értékét a képletbe, hogy megtaláld a kör kerületét. A pi értékének numerikus kifejezése közelítőleg 3,14.

Mi az a sugarak?

Az a sugarak olyan szakaszok a körben, amelyek a kör középpontjából indulnak, és az egyik végük a kör szélén helyezkedik el.

Talán észreveszed, hogy ez a képlet hasonlít a C = πd képletre. Azért van ez, mert a sugár a kör átmérőjének a fele, vagyis az átmérő úgy is felírható, mint 2r.

A képletbe egyszerűen csak helyettesítsd be a sugár értékét, majd oldd meg a képletet. Az alábbi példa még jobban megvilágítja, hogyan kell használni a képletet:

Példa probléma

Tegyük fel, hogy egy sütőtök torta szélét dekoratív papírszalaggal szeretnéd körbetekerni. A sütemény sugara 5 hüvelyk. Hogy megtudd, milyen hosszúra lesz szükséged, egyszerűen csak helyettesítsd be a sugarat a képletbe:

Megoldás:

  • C = 2πr
  • C = 2π x 5
  • C = 10π
  • C = 31,4 hüvelyk

Kör kerületének számológépe

Próbáld ki magad! Add meg az értéket a kör kerületének kiszámításához.

Képlet: C = 2π r

Jelenleg azt nézed: Kör kerületének kiszámítása – Hogyan számoljuk ki a kör kerületét?