Hogyan olvassunk vonalzót?

Ha valamit kell lemérnünk, de elakadunk a vonalak sokasága miatt egy vonalzón, akkor jó helyen járunk. Itt vagyunk, hogy elmagyarázzuk, mit jelentenek a vonalzó jelölései, hogy a mérés gyerekjáték legyen. Legyen szó arról, hogyan kell elolvasni egy hüvelyk vonalzót vagy hogyan kell elolvasni egy metrikus vonalzót (cm vonalzó), ez a könnyű útmutató a vonalzó mérésekhez mindent lefed.

Hogyan olvassunk le egy hüvelyk-mértéket

Hüvelyk-mérték beszerzése

Szerezzünk be egy hüvelyk-mértéket. Azonosítható egy hüvelyk-mérő, mivel a mérőn 12 vonal van, amelyek jelzik az incheket. 12 hüvelyk egy láb (0,305 m). Minden láb hüvelykekre van bontva, és minden hüvelyk 15 kisebb jelöléssel van ellátva, összesen 16 jelöléssel mindegyik inchen.

Hosszabb vonal nagyobb mértéket jelöl

Minél hosszabb vonal található a mérő felületén, annál nagyobb a mérték. Az egy hüvelyktől az 1/16 hüvelykig terjedő vonalak mérete a mérési egység csökkenésével csökken.

A mérőt balról jobbra olvassuk

Ha valamit mérünk, akkor illesszük a bal oldalt a nullás jelöléshez. Az objektum végének bal oldalán található vonal hossza lesz az objektum mérete hüvelykben.

hogyan olvassunk vonalzót

Tanuljuk meg az inch-jelöléseket

Egy mérő 12 inch-jelölésből áll. Ezek általában a számjegyekkel jelölt jelölések a mérőn, és a legnagyobb vonalakkal vannak jelölve. Például, ha egy szöget kell mérni, helyezzük a szög végét közvetlenül a mérő bal oldalára. Ha a vég közvetlenül a nagy 5-ös számjegy melletti hosszú vonal fölött végződik, akkor a szög 5 hüvelyk hosszú.

Bizonyos mérők a 1/2 hüvelyket is jelölik számokkal, tehát a legnagyobb számokat és legnagyobb vonalakat használjuk az inch-jelölésekhez.

Tanuljuk meg az 1/2 inch-jelöléseket

A 1/2 inch-jelölések a második legnagyobb vonalak a mérőn, felé a hosszúságnak az inch-jelölések hosszának felével. Minden 1/2 inch jelölés az egyes inch számjegyek között helyezkedik el, mert az fél hüvelyk. Ez azt jelenti, hogy az 0 és 1 hüvelyk, 1 és 2 hüvelyk, 2 és 3 hüvelyk stb. közötti jelölések a 1/2 inch jelölések. Összesen

Tanuljuk meg az 1/4 hüvelykes jelöléseket

Az 1/2 hüvelyk vonalak között, azok feléig, kisebb vonalak találhatók, amelyek az 1/4 hüvelyk jelölését jelzik. Az első hüvelykben ezek a jelölések az 1/4, 1/2, 3/4 és 1 hüvelyket jelzik. Bár az 1/2 hüvelyk és az 1 hüvelyk jelöléseiknek saját vonaluk van, azok továbbra is részei az 1/4 hüvelykes méréseknek, mert 2/4 hüvelyk egyenlő egy fél hüvelykkel, és 4/4 hüvelyk egyenlő 1 hüvelykkel. Összesen 48 ilyen jelölés található egy 12 hüvelykes mérőn.

Például, ha egy sárgarépát mérünk, és a végét az 5 1/2 és 6 hüvelyk vonalak között fektetjük le, akkor a sárgarépa 6 és 3/4 hüvelyk hosszú.

Tanuljuk meg az 1/8 hüvelykes jelöléseket

Az 1/8 hüvelykes jelölések a kisebb jelölések, amelyek közvetlenül az 1/4 hüvelykes jelölések között találhatók a mérőn. Az 1 hüvelyk és az 1/4 hüvelyk jelöléseinek között, az 1/8, 1/4 (vagy 2/8), 3/8, 1/2 (vagy 4/8), 5/8, 6/8 (vagy 3/4), 7/8 és 1 (vagy 8/8) hüvelyk jelöléseit találjuk. Összesen 96 ilyen jelölés található egy 12 hüvelykes mérőn.

Például, ha egy anyagot mérünk, és a széle a 4 hüvelykes jelölést követő hatodik vonalon fekszik, amely közvetlenül az 1/4 hüvelyk és az 1/2 hüvelyk jelölések között helyezkedik el, akkor az anyagunk 4 és 3/8 hüvelyk hosszú.

Tanuljuk meg az 1/16 hüvelykes jelöléseket

A kis vonalak az 1/8 hüvelyk vonalak feléig jelölik az 1/16 hüvelyket. Ezek a mérőn a legkisebb vonalak. A mérő bal oldalán az első vonal az 1/16 hüvelykes jelölés. Az 1 hüvelyk és az 1/4 hüvelyk köz

Hogyan olvassunk le egy metrikus mérőt

Metrikus mérő beszerzése

Szerezzünk be egy metrikus mérőt. A metrikus mérő az International System of Units (SI) alapján működik, amelyet néha metrikus rendszernek is neveznek, és milliméterekre vagy centiméterekre van bontva hüvelyk helyett. A mérők általában 30 centiméter hosszúak, amelyek nagy számokkal vannak jelölve a mérőn. Minden centiméter (cm) jelölés között 10 kisebb jelölésnek kell lennie, amelyeket milliméternek (mm) hívnak.

A mérőt balról jobbra olvassuk

Ha valamit mérünk, akkor illesszük a bal oldalt a nullás jelöléshez. Az objektum végének bal oldalán található vonal hossza lesz az objektum mérete centiméterben. Így a vonal vastagsága nem befolyásolja a mérést.

Tanuljuk meg a centiméter jelöléseket

A legnagyobb vonalak mellett lévő nagy számok jelölik a centiméter jelöléseket. Egy metrikus mérőn 30 ilyen jelölés található. Például, ha egy ceruzát mérünk, akkor helyezzük az alját a mérő bal oldalára. Jegyezzük fel, hol ér véget a ceruza hegye. Ha a ceruza közvetlenül a nagy 14-es szám melletti hosszú vonalra esik, akkor a ceruza pontosan 14 cm hosszú.

Ne feledkezzünk meg a tizedesjegyekről

Anders, hogy az angol mérővel ellentétben, a metrikus mérőn a mérések tizedesjegyekben vannak megadva, nem pedig törtekben. Például, 1/2 centiméter 0,5 cm-ként van írva.

Tanuljuk meg a fél centiméter jelöléseket

A fél centiméter jelölése

Minden centiméter között van egy kissé rövidebb vonal, amely a fél centimétert, azaz 0,5 cm-t jelöli. Egy 30 cm-es mérőn összesen 60 ilyen jelölés található.

Példa

Például, ha egy gombot mérünk, és a széle az ötödik vonalon áll meg, közvetlenül a 1 és 2 centiméter jelölések között, akkor a gombunk hossza 1,5 cm.

Például, 0,6 cm méretű objektum méréséhez számoljunk egy vastag vonalat (5 mm) és egy vékony vonalat (1 mm).

Tanuljuk meg a milliméter jelöléseket

Minden 0,5 cm-es vonal között négy kisebb vonal van, amelyek a milliméter jelöléseket jelölik. Egy centiméteren belül összesen 10 ilyen vonal van, ahol az 0,5 cm-es vonal 5 mm-es jelölésként szerepel, így egy centiméter hossza 10 mm. Egy 30 cm-es mérőn összesen 300 milliméter jelölés található.

Példa

Például, ha egy papírdarabot mérünk, és a végén az 5. jelölés áll meg a 24 és 25 centiméteres jelölés között, akkor az objektum hossza 247 mm vagy 24,7 cm.

Jelenleg azt nézed: Hogyan olvassunk vonalzót?