Hogyan készítsünk képernyőképet Windows PC-n: 8 egyszerű trükk

Ha Windows PC-jén szeretne képernyőképet készíteni, akkor jó helyen jár. Legyen szó teljes képernyőről, vagy csak egy ablakról vagy területről, több gyors és egyszerű módja van a képernyőképek készítésének a Windows 10, Windows 11 és Windows 8 rendszereken. Ebben a cikkben megtanulhatja, hogyan használja a billentyűparancsokat (beleértve a Print Screen billentyűt), az előre telepített Snipping Tool alkalmazást, valamint az Xbox Game Bar funkciót, hogy képernyőképet készítsen bármelyik területről a Windows asztalán.

Fontos tudnivalók:

 • Nyomja meg a Windows gomb + Print Screen billentyűt az egész képernyőről való képernyőkép készítéséhez. A kép a Képernyőfotók mappa alatt kerül mentésre a Képek mappában.
 • Nyomja meg a Windows gomb + Shift + S billentyűkombinációt a Snipping Tool használatához, amely lehetővé teszi a teljes képernyő, az egyes ablakok vagy bizonyos területek rögzítését.
 • Nyomja meg a Print Screen (PrtSc) billentyűt a képernyőkép vágólapra való másolásához. Ezután Ctrl + V használatával bárhová beillesztheti, vagy jobb gombbal kattintva kiválaszthatja a “Beillesztés” opciót.

Képernyőkép készítése az egész képernyőről

Miután kiválasztotta azt a képernyőt, amit le szeretne menteni, győződjön meg róla, hogy bezárta az összes olyan ablakot, amit nem szeretne megjeleníteni a képernyőképen.

Ez a módszer gyorsan rögzíti az egész képernyőn található tartalmat, majd menti a képet a számítógépére. A képernyőkép mentése után szerkesztheti vagy megoszthat bárkivel.

hogyan készítsünk képernyőképet windows pcn 8 egyszerű trükk

Hogyan készítsünk képernyőképet?

Keresse meg a billentyűzetén található ⎙ Print Screen billentyűt. Általában a billentyűzet jobb felső részén található, kivéve a numerikus billentyűzetet.

A Print Screen billentyűt általában “PrtSc” vagy valami hasonló rövidítéssel jelölik.

Képernyőkép készítése

Két lehetősége van az egész képernyő rögzítésére:

 • Azonnal mentse el a képernyőképet képként: Nyomja meg az ablak gombot (Windows) és a PrtSc gombokat egyszerre. Ez a képernyőképet PNG fájl formájában menti el a Képernyőfotók mappába a Képek mappában. Általában röviden elsötétül a képernyő.
 • Másolja a képernyőképet, hogy beilleszthesse: Nyomja meg csak a Print Screen billentyűt a képernyő vágólapra történő másolásához. Ezután beillesztheti a másolt képernyőképet egy dokumentumba, e-mail üzenetbe vagy közösségi média posztba a kívánt helyre jobb gombbal kattintva és a Beillesztés lehetőséget választva.

Néhány Windows laptopnál a Print Screen billentyű lenyomása közben tartani kell az Fn billentyűt is.

Hol található a képernyőkép?

Ha az ablak gomb + Print Screen kombinációt használta a képernyőkép rögzítéséhez, kövesse az alábbi lépéseket a fájl megtalálásához:

 1. Nyissa meg a Fájlkezelőt a Windows gomb + E billentyűkombinációval.
 2. Ha látja a Képek mappát a bal oldali panelen, kattintson rá.

Egy ablakról való képernyőkép készítése

Kattintson az ablakra, amelyről képernyőképet szeretne készíteni. Ha csak egy ablakot szeretne lefényképezni, kattintson az ablakra, amelyről a képet szeretné készíteni. Győződjön meg róla, hogy az ablak előtt van minden más ablakával szemben.

Tartsa lenyomva az Alt billentyűt és nyomja meg a ⎙ PrtScr billentyűt. Ez másolatot készít az ablak képéről a vágólapra.

Nem fog látni semmilyen visszaigazolást arról, hogy a képernyőkép elkészült.

Néhány Windows billentyűzeténél a Print Screen használatakor a Fn billentyűt is lenyomva kell tartani.

Nyissa meg a Paint programot. Ez az összes Windows számítógépen előre telepített program. Az indításhoz:

 • Nyomja meg a Windows gomb + S billentyűkombinációt a keresőmező aktiválásához.
 • Típusa: paint.
 • Kattintson a Paint programra.

Nyomja meg a Ctrl+V billentyűkombinációt a képernyőkép beillesztéséhez. Most láthatja az egy ablakról készített képernyőképét a Paint ablakban.

A képernyőképet beillesztheti más programokba is, például a Word-be vagy egy e-mail üzenet testébe. Egyszerűen nyissa meg azt a programot, amelybe be szeretné illeszteni a képet, majd nyomja meg a Ctrl + V billentyűkombinációt.

Ehelyett a gyorsbillentyű helyett bármelyik nyitott dokumentumba, e-mail üzenetbe vagy más területre beillesztheti a képernyőképet.

Ha a képernyőkép nem jelenik meg, próbálja ki a Snipping Tool-t. Lásd: Snipping Tool (Windows 11) vagy Snipping Tool (Windows 10 és korábbi verziók).

Mentse el a képernyőképet képként. Kattintson a Fájl menüpontra, majd a Mentés lehetőségre. Adja meg a fájl nevét, válasszon helyet az oldal bal oldalán, majd kattintson a Mentés gombra.

A képernyőkép fájl típusát megváltoztathatja a “Mentés típusa” legördülő menü segítségével az ablak alján, majd válasszon ki egy másik formátumot

Snipping Tool használata (Windows 11)

Nyissa meg a Snipping Tool-t. A Windows 11 Snipping Tool lehetővé teszi az egész képernyőn vagy az egy részleten végzett képernyőképek egyszerű rögzítését és szerkesztését. A megnyitáshoz kattintson a Keresésre a feladat sávban, írja be az “snip” szót, majd kattintson a Snipping Tool-ra.

Válasszon egy képernyőkép móduszt. Kattintson a Mód menüpontra, amely a képernyő tetején található lefelé mutató nyíl. Válasszon egy lehetőséget:

 • Téglalap mód: Lehetővé teszi a képernyő bármely részének rögzítését egy téglalap rajzolásával a kívánt terület köré.
 • Ablak mód: Az egyetlen ablakot rögzíti, anélkül, hogy bármi más a képernyőn szerepelne.
 • Teljes képernyő mód: Minden látható tartalmat rögzít a képernyőn.
 • Szabad formátum mód: Bármilyen alakzatot rajzolhat a kívánt képernyőterület kiválasztásához.

Kattintson az Újra (+ New). Ez a Snipping Tool jobb felső sarkában található.

Készítse el a képernyőképet.

 • A Téglalap módban kattintson és húzza egy téglalapot a kívánt terület kiválasztásához.
 • Az Ablak módban kattintson az ablakra, amelyről képernyőképet szeretne készíteni.
 • A Teljes képernyő módban az egész képernyő azonnal rögzítődik.
 • A Szabad formátum módban rajzoljon egy keretet a kívánt terület kiválasztásához.

Kattintson a Snipping Tool ikonjára a feladat sávon, hogy megtekintse a képernyőképet. Most láthatja a képernyőkép előnézetét, amely lehetőséget ad a szerkesztésre, ha szeretné.

Képernyőkép szerkesztése (opcionális)

Ha szeretné levágni a képernyőképet, kattintson a levágó eszközre az alsó menüsoron, majd válassza ki a képernyőkép kívánt részét. Az alsó menü más szerkesztőeszközeit is használhatja, hogy rajzoljon vagy töröljön a képernyőkép egy részéről, ha szükséges.

Képernyőkép mentése

Mivel elkészítette a képernyőképet, most könnyedén mentheti:

 • Kattintson a felső sávban található lemezikonra.
 • Válasszon egy helyet a képernyőkép mentéséhez.
 • Adjon nevet a fájlnak, majd kattintson a Mentés gombra.

Jövőbeli Snipping Tool használata

Mivel tudja, hogyan kell használni a Snipping Tool-t, a következő alkalommal, amikor képernyőképet szeretne készíteni, használhatja ezt a praktikus gyorsbillentyűt: Windows gomb + Shift + S.

Amikor a billentyűkombinációt használja, a képernyő tetején egy kisebb Snipping Tool változatát látja. A Snipping Tool-on található ikonok mindegyike különböző képernyőkép típusra utal – Téglalap mód, Ablak mód, Teljes képernyő mód és Szabad formátum mód. Válassza ki a használni kívánt módot, majd készítse el a képernyőképet.

Használja a Snipping Tool-t (Windows 10, 8.1 és 7)

Nyissa meg a Snipping Tool-t. A Snipping Tool egy remek módja a különféle képernyőképek, beleértve a teljes képernyős, az egyes ablakos és akár egy adott terület képernyőképének elkészítésére is.

 • Windows 10 esetén nyomja meg a Windows gombot + S-t, írja be a snip szót, majd kattintson a Snipping Tool-ra.
 • Windows 8.1 esetén húzza be az élről, válassza ki a Keresés lehetőséget, írja be a snipping szót, majd válassza ki a Snipping Tool-t.
 • Windows 7 esetén kattintson a Start menüre, írja be a snipping szót, majd kattintson a Snipping Tool-ra.

Válassza ki a Snip alakját

A “Téglalap alakú Snip” alapértelmezetten van kiválasztva. Kattintson a Mód gomb melletti Nyil gombra, hogy megváltoztassa a Snip alakját:

 • A Szabad formátumú Snip lehetővé teszi, hogy az egérrel bármilyen alakzatot rajzoljon. Az alakzat belseje kerül kivágásra.
 • A Téglalap alakú Snip lehetővé teszi, hogy egy téglalap alakú területet válasszon ki, amelyet kivágásra kíván használni.
 • Az Ablak Snip lehetővé teszi, hogy egy ablakot válasszon ki vágásra.
 • A Teljes képernyő Snip az összes ablakot tartalmazza (kivéve a Snipping Tool ablakot).

Új Snip létrehozása

Kattintson az Új gombra a kiválasztáshoz. A képernyő elhalványul, és az egérrel kijelölheti a Snip területét, vagy kiválaszthatja az ablakot, ha az Ablak Snip-et választotta. Engedje el az egeret, hogy elkészítse a képernyőképet.

Ha a Teljes képernyő Snip-et választotta, a Snip automatikusan létrejön, amint az Új gombra kattint.

Szöveg hozzáadása a képernyőképhez (opcionális)

Ha létrehozta a Snip-et, az új ablakban megjelenik. A Toll eszközzel rajzolhat rajta és megjegyzéseket készíthet, a kiemelés eszk

Használja a Képernyőfotó eszközt (Windows 10 és 11)

Menjen arra a nézetre, amelyről képernyőképet szeretne készíteni. Nyissa meg azt a programot vagy képernyőt, amelyről képet szeretne készíteni, és győződjön meg róla, hogy az összes olyan ablak vagy elem, amelyet nem szeretne a képernyőn látni, nincs az útban.

Nyomja meg a ⊞ Win+⇧ Shift+S billentyűkombinációt. Ezután a képernyő szürke lesz, és az egérmutató kereszthajtás-ikonra változik. A Képernyőfotó eszköz a képernyő tetején nyílik meg.

Alapértelmezetten a parancsikon a téglalap alakú kivágás módban nyitja meg a Képernyőfotó eszközt, ami azt jelenti, hogy kattintás és húzás segítségével választhat egy téglalap alakú területet, amelyet meg kíván menteni képként.

Windows 10-en másik képernyőfotó módot választhat a Mód menüből. Például, ha az egész képernyőt szeretné rögzíteni, válassza a Teljes képernyő kivágás lehetőséget (ami automatikusan elkészíti a képernyőképet). Ha egyetlen ablakot szeretne rögzíteni, válassza az Ablak kivágása lehetőséget.

Windows 11-en az ikonokat használva kiválaszthatja a képernyőfotó módot. Az ikonok sorrendben: téglalap mód (alapértelmezett), ablak mód, teljes képernyő mód (ami automatikusan elkészíti a képernyőképet) és szabadformájú mód.

Válasszon ki egy területet a képernyőfotózásra. Kattintson és húzza az egeret a kiválasztani kívánt terület bal felső sarkától a jobb alsó sarkáig. Amikor elengedi az egérgombot, a képernyőkép elkészül, és másolva lesz a vágólapra.

Ha teljes képernyős képernyőfotót választott, akkor ezt a lépést kihagyhatja.

Illessze be vagy mentse a képernyőképet. Most beillesztheti a képernyőképet bármely programba, amely lehetővé teszi a képek beillesztését (például Paint, Word, e-mail st

Vegyen fel képernyőképet játékokról vagy alkalmazásokról

Nyissa meg az Xbox Game Bar-t

Az Xbox Game Bar egy hasznos eszköz, amely segítségével könnyen rögzítheti a játékok, valamint bármely más nyitott ablakának képernyőképét. Az eszköz megnyitásához nyomja meg egyszerre a Windows gombot és a G billentyűt.

Kattintson a Widget menüpontra

Ez a második ikon a Game Bar tetején. Válassza ki a “Capture” lehetőséget a menü tetején.

Rögzítés ablak

A Capture widget megjelenik. Kattintson a kitűző ikonra a widgeten, hogy rögzítse a képernyőjén és ne tűnjön el, ha más alkalmazásra vált.

Válassza ki az ablakot, amit meg szeretne örökíteni

Válasszon ki egy ablakot, amit meg szeretne örökíteni. Az ablak tartalmának felvétele után kattintson az “kamera” ikonra a Game Bar-ban, hogy mentse a képet a screenshot mappájába.

Ellenőrizze a képernyőképét

Az összes Game Bar által készített képernyőképet a “My Captures” menüben találja. Ha befejezte a képernyőképek készítését, kövesse az alábbi lépéseket a Capture widget kitűzéséhez:
Nyomja meg a Windows gombot + G-t a Game Bar megnyitásához.
Kattintson a kitűző ikonra.
Kattintson bárhová a képernyőn a widget eltávolításához.

Csak pillanatok alatt készítsen képernyőmentést Windows táblagépén

Ha Windows táblagépen szeretne képernyőmentést készíteni, néhány egyszerű lépésre van szüksége. Ebben a részben megtudhatja, hogyan készíthet képernyőmentést.

Használja a Windows logót

Nyomja le és tartsa lenyomva a Windows logót a táblagép oldalán. Ha a tablet oldalán nincs Windows gomb, akkor helyette nyomja meg a bekapcsológombot.

Használja a hangerő csökkentő gombot

Nyomja meg a hangerő csökkentő gombot (vagy ha a bekapcsológombot használja, akkor a hangerő növelő gombot). A képernyő rövid időre elsötétedik, jelezve, hogy a képernyőmentés elkészült.

Találja meg a képernyőmentést

Az elkészült képernyőmentést a “Képernyőmentések” mappában tárolja, amelyhez a következőket kell tennie:

 1. Nyissa meg a Fájlkezelőt a kezdőképernyőn vagy a feladatkezelőben.
 2. Menjen a képek mappába.
 3. Kattintson a “Képernyőmentések” mappára, ahol megtalálhatja az összes képernyőmentést.

Hogyan készítsünk több ablakos képernyőmentést?

Lépés 1: Menjünk az első képernyőre

Az első lépés az, hogy menjünk az első oldalra, amit szeretnénk képernyőmenteni. Ez az oldal legyen az első azok között az oldalak között, amiket meg akarunk menteni.

Lépés 2: Értsük meg a folyamatot

A Windows Steps Recorder lehetővé teszi, hogy akár 100 különböző képernyőt is felvegyünk és az összeset egy dokumentumba mentjük. Ez a program megjegyzi azt is, hogy hova kattintottunk és milyen műveleteket hajtottunk végre minden egyes képernyőn.

Lépés 3: Aktiváljuk a Windows keresőt

Nyomjuk meg a ⊞ Win+S gombot. Ez aktiválja a Windows keresőmezőjét.

Lépés 4: Indítsuk el a Windows Steps Recorder-t

Írjuk be a psr.exe parancsot és nyomjuk meg az ↵ Enter billentyűt. Ez elindítja a Windows Steps Recorder programot.

Lépés 5: Kezdjük a felvételt

Kattintsunk a Start Record gombra, amely a felső eszköztárban található. Ezzel bekapcsoljuk a Steps Recordert, amely rögzíteni fogja a következő 25 képernyőváltozást.

Lépés 6: Rögzítsünk több változást

Ha több mint 25 változást szeretnénk rögzíteni, akkor először kattintsunk a jobb oldalon található Settings… gombra, majd változtassuk meg az “Elmentett képernyők száma” számát.

Lépés 7: Változtassunk az ablakokon

Kattintsunk az egyes ablakokon és végezzük el a műveleteket. Minden egyes alkalommal, amikor az ablakunk változik (kivéve az egyszerű egérmozgatást), a Steps Recorder készít egy képernyőmentést.

Lépés 8: Állítsuk le a felvételt

Ha befejeztük a felvételt, kattintsunk a Stop Record gombra a felső eszköztárban. Ez leállítja a képernyőváltozások rögzítését és megnyitja az eredmények ablakát.

Lépés 9: Tekintsük át a képernyőmentéseket

Görgessünk lefelé az ablakon, hogy meggyőződjünk arról, hogy minden ké

Jelenleg azt nézed: Hogyan készítsünk képernyőképet Windows PC-n: 8 egyszerű trükk