Hogyan írjunk csekket?

Az ellenőrzésírás egy könnyű és fontos készség, amit minden felnőttnek ismernie kellene. Az ellenőrzésíráshoz írd be az aktuális dátumot a jobb felső sarokban lévő sorba, a kedvezményezett nevét a “Fizetendő” mezőbe, a számértéket az egy dolláros jel után követően numerikus formában, majd ugyanezt az összeget írd be szövegesen az alatta lévő sorba; aláírásodat írd a jobb alsó sorba és lehetőség szerint tüntess fel a csekk céljára vonatkozó “megjegyzést” az alsó bal sorba. Minél gyakrabban írsz csekket, annál természetesebbé válik majd az egész folyamat.

Írj csekket

A csekkírás egy fontos és egyszerű készség, amelyet minden felnőttnek tudnia kell.

Dátum írása

Írd be a dátumot a jobb felső sarokban lévő sorba. Itt egy üres hely lesz a “Dátum” szó mellett vagy felett. Ne feledd, hogy a csekk egy jogi dokumentum, ezért a itt írt dátumnak mindig azon a napon kell lennie, amikor aláírod a csekk alsó részét.

Kedvezményezett nevének írása

Írd be a személy vagy cég nevét, akinek a csekket küldöd a “Fizetendő” sor mellé. Ha egy cégről van szó, és nem tudod pontosan, hogy mi a neve, akkor előtte győződj meg róla, hogy megfelelően tudod beírni az információt. Ezen kívül a csekket “Készpénz” címzéssel is elküldheted, de ebben az esetben legyél óvatos, mert azt bárki beválthatja.

Ha egy egyéni kedvezményezettről van szó, írd be mindkét nevét. Ha a kedvezményezett “Jr.” vagy “Sr.” , akkor ezt is bele kell írnod.

hogyan írjunk csekket

Ha a csekk egy szervezethez megy, írd be a teljes nevét. Ne használj mozaikszót, hacsak nincs kifejezetten engedély rá.

Csekk jogi dokumentum

A csekk egy jogi dokumentum, mert alá van írva és dátumozva van, és a kedvezményezettnek is alá kell írnia. A bank jogi intézmény, amely visszautasíthatja a csekk beváltását/letétbe helyezését hiányzó információk esetén.

Hogyan tölts ki egy csekket helyesen

Írd meg az összeget a dollár jel jobb oldalára

Az összeg pontos megadása fontos a csekk érvényessége szempontjából. Ha például húsz dollárról van szó, írj “20.00”-t.

Írd ki szóban az összeget a “Rendelkezésre álló személynek” sor alá

Az összeget szóban is meg kell adnod. A szavakban kifejezett összegnek pontosan meg kell egyeznie az előzőleg megadott összeggel. Ha a csekk összege húsz dollár, akkor írd “Húsz dollár és 0/100 cent”, “Pontosan húsz dollár”, vagy csak “Húsz”-at, úgy hogy a vonal a szó végétől fussa végig a soron.

Aláírás a csekk alján található soron

A csekk aláírása az egyik legfontosabb lépés. Ha nem írod alá, akkor a csekk érvénytelen lesz.

Töltse ki a megjegyzés szakaszt a csekk bal alsó sarkában

Bár a csekk megjegyzés szakasza nem kötelező, hasznos lehet egy rövid üzenetet írni magadnak vagy az átvevőnek, hogy emlékezz arra, hogy a csekk mire szól. Például, ha egy bérleti díj csekket küldesz, írhatod “Májusi bérleti díj”. Továbbá, sok cégek vagy bérbeadók követelik, hogy a megjegyzés részben bizonyos információkat szerepeltess, például azonosítószámodat, vagy ha egy apartman bérleti díját fizeted, az apartman számát írd be a megjegyzésbe.

Jelenleg azt nézed: Hogyan írjunk csekket?