Hogyan ellenőrizhető, hogy egy 100 dolláros bankjegy valódi-e?

Mivel az Egyesült Államokban becsült 70-200 millió dollár értékű hamis bankjegy forog, érdemes megtanulni, hogyan lehet kiszúrni a hamis 100 dolláros bankjegyeket. Szerencsére könnyen fel lehet ismerni az igazi 100 dolláros bankjegyet, ha tudod, mit kell keresni. Segítünk neked: összeállítottunk egy listát minden módszerről, amellyel felismerheted a hamis 100 dolláros bankjegyet, legyen az új vagy régi. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan ellenőrizheted az egyes bankjegyek sorozatszámát, színváltoztató tintát, vízjelét és még sok más jellemzőjét.

Vizsgálat az újabb bankjegyeknél (2009-es sorozat és későbbiak)

Sorozatszám ellenőrzése

Nézd meg a sorozatszámot. A sorozatszámnak meg kell felelnie a sorozatnak. A sorozatszám megjelenik az alsó bal és jobb sarkokban. Ha a sorozatszám nem felel meg a sorozatnak, akkor hamis bankjegyel van dolgod.

  • Ha a bankjegy 2009-es sorozatú, akkor a sorozatszámnak J betűvel kell kezdődnie.
  • Ha a bankjegy 2009A sorozatú, akkor a sorozatszámnak L betűvel kell kezdődnie.

Franklin vállának vizsgálata

Érintsd meg Franklin vállát. Az új 100 dolláros bankjegyen kiemelkedő nyomtatás van a vállán. Futtesd ujjaidat a felületen. Tapintható textúrát kell érezned.

Színváltoztató tinta ellenőrzése

A bankjegy bal oldalán nagy rézszínű tinta-medence van a sorozatszám mellett. A medencében egy harang található, amelynek színe zöldről rézre változik, ahogy különböző szögekből nézed a bankjegyet.

Az 100-as szám a medence mellett szintén színváltozáson megy keresztül, hasonlóan az előző 100 dolláros bankjegyekhez.

UV-fény használata

hogyan ellenőrizhető hogy egy 100 dolláros bankjegy valódie

Tartsd a bankjegyet a fény felé. Egy beágyazott szál fut Franklin portréjának bal oldalán. Az “USA” betűk és a 100-as szám váltakozik a szálon, amely mindkét oldalról látható a bankjegyen.

Ha UV-fény alá tartod a bankjegyet, a szál rózsaszínül fog ragyogni.

Egyéb lehetőségként vásárolhatsz hamisítás elleni eszközt, amely UV-fénnyel világít, ami hasznos lehet, ha az üzleted sok bankjeggyel foglalkozik. Egy népszerű opció az AccuBanker D63 Compact, amely körülbelül 50 dollárba kerül.

A kék biztonsági szalag ellenőrzése

Franklin portréjának jobb oldalán található egy kék biztonsági szalag. A szalag 3D-s hatású. Mozgasd a bankjegyet jobbra-balra, és ellenőrizd, hogy az 100-as szám és a kis harangok az oldalakon mozognak-e a bankjegy mozgatásával.

A szalag beleszőve van a papírba, nem ragasztva rá. Ha a kék szalag a bankjegyről leválik, akkor hamis bankjeggyel van dolgod.

A vízjel portré ellenőrzése

Tartsd a bankjegyet a fény felé, és keress egy halvány képet Benjamin Franklinről a jobb oldali fehér oválban. A vízjel portréja mindkét oldalról látható a bankjegyen.

A mikroírás ellenőrzése

Vizsgálj meg Franklin dzsekijének gallérja körül. Keresd a “The United States of America” szavakat kisbetűs írással.

A portrét tartalmazó fehér térség körül “USA 100” szöveg látható.

A tollat tartó fehér térség körül “100 USA” szöveg található a bankjegyen.

A régebbi bankjegyek ellenőrzése (2009-es sorozat előttiek)

Dátum ellenőrzése

A legújabb 100 dolláros bankjegyek “2009-es sorozatú” bankjegyek, amelyeknek sokféle biztonsági jellemzőjük van. Az idősebb bankjegyeket fokozatosan kivonják a forgalomból, hogy megakadályozzák a hamisítókat az emberek becsapásában. Azonban az idősebb bankjegyek még mindig törvényes fizetőeszközök, tehát ha ilyet kapsz, nem feltétlenül kell feltételezned, hogy hamis. Ellenőrizd a bankjegyen található dátumot.

Az átlagos 100 dolláros bankjegy körülbelül hét évig van forgalomban. Ennek megfelelően a legtöbb régebbi bankjegy már nem lehet forgalomban. Azonban előfordulhat, hogy van otthon egy vagy több ilyen bankjegyed, amelyet ellenőrizni szeretnél.

A bankjegy tapintása

Az amerikai valuta egyedi tapintással rendelkezik. A bankjegyek pamut és lenvászonból készülnek, nem papírból. Emellett a bankjegyeknek enyhén kiemelkedő tintájuk kell, hogy legyen, amely a nyomtatási folyamat sajátossága. Ha a munkád része a pénzkezelés, akkor gyorsan megszokhatod az igazi pénz tapintását.

A tapintás használata azonban nem tökéletes. A legsikeresebb hamisítók valódi pénzt fehérítik ki, majd rányomtatnak. Azonban a hamisítóknak nehézséget okoz a kiemelkedő nyomtatás reprodukálása, ezért az érintés egy jó első lépés.

Biztonsági szál keresése

Az 1990 után készült 100 dolláros bankjegy bal oldalán egy biztonsági szál található, amely csak akkor látható, ha a bankjegyet fény felé tartod. A szálra az “USA” és a “100” szavak váltakoznak. Ha UV-fény alá tartod a bankjegyet, akkor a szál rózsaszínül ragyog.

Mikroírás ellenőrzése

A régebbi bankjegyek a mikroírást is biztonsági jellemzőként használták. Használj nagyítóüveget a mikroírás ellenőrzéséhez, am

A színváltós tintával rendelkező bankjegyek ellenőrzése

Az 1996 és 2013 között kibocsátott 100 dolláros bankjegyek színváltós tintát használnak. Helyezd ferde szögből a fénybe a bankjegyet, majd nézd meg az alsó jobb sarkot. A számjegy 100 zöldről feketére kell, hogy változzon.

Jelenleg azt nézed: Hogyan ellenőrizhető, hogy egy 100 dolláros bankjegy valódi-e?

A vízjel portré ellenőrzése

A 1996 után kibocsátott bankjegyeken a vízjel portréja Benjamin Franklinról található a jobb oldalon. A kép nagyon halvány lehet, de mindkét oldalról látható.

Figyelem a homályos határvonalakra

Az igazi bankjegyeknek világos, éles vonalai vannak, amelyek nagyon nehéz reprodukálni a hamisítóknak. Ha homályos nyomtatást vagy szöveget látsz, akkor valószínűleg hamis bankjeggyel van dolgod.

Használj hamisított pénz érzékelő tollat

Ez a toll az Amazonon kapható és 5 dollárba kerül. Ellenőrzi a hamisításra használt általános vegyi anyagokat. Azonban a csalók okosabbá váltak és már nem használnak ilyen vegyi anyagokat, így a toll nem tökéletes.

Azonban most már lehet vásárolni hamisított pénz érzékelő tollat, amelynek a kupakjába beépítettek UV-fényt, és kevesebb mint 10 dollárba kerül.

Összehasonlítás egy másik bankjeggyel

Az 1990 előtt kibocsátott 100 dolláros bankjegyeken nincsenek különleges biztonsági jellemzők. Ennek megfelelően az autentikusságának ellenőrzésének legjobb módja egy másik 100 dolláros bankjeggyel való összehasonlítás. Ebben az esetben lehet, hogy egy bankba kell menned, hogy ellenőrizd a bankjegy autentikusságát.

Az amerikai valuta weboldalán megnézheted az idősebb 100 dolláros bankjegyek képeit is.

Hamis bankjegyek bejelentése

Tartsd meg a hamis bankjegyet. Ha úgy gondolod, hogy a bankjegy hamis, nem szabad azt visszaadnod annak az személynek, aki átadta neked. Ehelyett próbálj meg késleltetni az illetőt. Hívd a menedzsert a pénztárba, és mondd el az átvételnek részleteit, valamint azt, hogy a menedzsernek meg kell vizsgálnia a bankjegyet.

Jegyezd fel az adatokat. Amíg vársz, jegyezd fel az átvételnek részleteit. Írd le az illető korát, magasságát, hajszínét, szemszínét, testsúlyát és egyéb egyedi jellemzőit. Ha az illető autóval érkezett a vállalkozásodhoz, próbáld meg megszerezni a rendszámát is.

Ne feledd, hogy az a személy, aki átadta neked a bankjegyet, lehet, hogy nem maga a hamisító, így nem kell állampolgári őrizetbe venned vagy bármit sem tenned vele. Teljesen ártatlan is lehet.

Initializáld a bankjegyet. Az 100 dolláros bankjegy fehér keretén írd rá a kezdőbetűdet és a dátumot.

Vigyázz a bankjegyre. Azután át kell adnod a hamisítványt a rendőrségnek, akik az ujjlenyomatokat is eltávolíthatják róla. Ebből az okból kifolyólag érintsd a hamis bankjegyet a lehető legkevesebbszer. Tárold egy borítékban a pénztáradban. Ne tedd össze a többi bankjeggyel, hanem jelöld fel az „hamis” felirattal, hogy könnyen megtalálhasd.

Hívd a rendőrséget. A telefonszámot megtalálhatod a telefonkönyvben. Mondd el nekik, hogy hamis 100 dolláros bankjegyed van, és add meg a helyszínt. Megmondom, hogy mit kell tenned ezután. Általában a rendőrség kapcsolatba lép a Secret Service-szel, hogy vizsgálatot indítsanak.

A Secret Service-t is közvetlenül felhívhatod, ha szeretnéd. A helyi irodádat ezen a weboldalon találhatod: https://www.secretservice.gov/contact/field-offices/. Add meg a irányítószámodat.

Add át a hamis bankjegyet. Csak azonosított rendőrnek vagy Secret Service ügynöknek adj át bankjegyet