Hogyan alakítható át milliliter (mL) grammba (g)?

Az átváltás milliliterből (mL) grammra (g) bonyolultabb, mint egy szám begépelése, mivel egy tértékegységet, a millilitert, egy tömeg egységgé, a grammává konvertál. Ez azt jelenti, hogy minden anyagnak különböző konverziós képlete van, de sosem igényelnek matematikai műveleteket, amelyek bonyolultabbak lennének, mint a szorzás. Ezt az átváltást általában akkor használják, ha konyhai recepteket alakítanak át egy rendszerből a másikba, vagy kémiai problémáknál.

Méret és tömeg értelmezése

A gramm az anyag mennyiségének mértékegysége. Ha összetörsz egy tárgyat, hogy kisebb és sűrűbb legyen, az nem fogja megváltoztatni az anyag mennyiségét. Egy gemkapocs, cukorcsomag vagy mazsola mind egy grammot nyom.

A gramot gyakran használják tömegmérésre, és mindennapi helyzetekben mérleg segítségével lehet lemérni. A tömeg a gravitáció hatása az anyagra. Ha elutaznál az űrbe, akkor is ugyanannyi anyagod lenne (mennyiség), de többé nem lenne súlyod, mivel ott nincs gravitáció.

A gram rövidítése: g.

Milliliter és térfogat értelmezése

A milliliter az űrmennyiség mértékegysége. Egy milliliter víz, egy milliliter arany vagy egy milliliter levegő ugyanannyi helyet foglal el. Ha összetörsz egy tárgyat, hogy kisebb és sűrűbb legyen, az megváltoztatja a térfogatát. Kb. húsz csepp víz, vagy 1/5 teáskanál térfogata egy milliliter.

A milliliter rövidítése: mL.

hogyan alakítható át milliliter ml grammba g

Miért fontos tudni, hogy melyik anyagot konvertáljuk?

Mivel ezek az egységek különböző dolgokat mérnek, nincs gyors képlet a közöttük való átváltáshoz. Az adott tárgy alapján kell megtalálni a képletet. Például a melasz mennyisége, amely belefér egy egy milliliteres tartályba, más súlyt fog nyomni, mint a víz mennyisége, amely belefér ugyanabba a tartályba.

A sűrűség fontossága

A sűrűség azt méri, hogy az anyag mennyire van összesűrítve az adott tárgyban. Az életben könnyen megérthetjük a sűrűséget, még akkor is, ha nem mérjük. Ha felkapunk egy fémgolyót, és meglepődünk, hogy mennyire nehéz a méretéhez képest, az azért van, mert magas a sűrűsége, azaz sok anyagot pakolnak össze egy kis helyen. Ha felkapunk egy összegyűrt papírgolyót, ami ugyanolyan

A konyhában

Az átváltáshoz a lisztet szorozd meg 0,57-el. Sokféle liszt létezik, de a legtöbb univerzális, teljes kiőrlésű vagy kenyérliszt már nagyjából hasonló sűrűségű. Az eltérések lehetősége miatt azonban a lisztet adagold apránként az elkészítendő ételhez, és szükség szerint kevesebb vagy többet használj a tészta vagy keverék állapotától függően.

Ez a mérés 8,5 gramm evőkanálnyi sűrűségre, és az 1 evőkanál = 14,7868 mL átváltásra alapozva lett kiszámítva.

A tej átváltásához szorozd meg 1,03-mal. A tej milliliterben mért mennyiségét szorozd meg 1,03-mal, hogy grammban (vagy tömegben) megkapd a súlyát. Ez a mérési egység a teljes tejre vonatkozik. Az sovány tej esetén közelebb áll az 1,035-höz, de ez a különbség nem jelentős a legtöbb recept esetében.

A vaj átváltásához szorozd meg 0,911-el. Ha nincs kéznél számológép, a 0,9-szel való szorzás is elég pontos az legtöbb recept esetében.

A vízmennyiség átváltásához nem kell semmit sem tenned. Egy milliliter víz tömegben és töltetben is egy grammos, beleértve a főzési recepteket és a matematikai vagy tudományos problémákat (kivéve ha külön jelölték). Nincs szükség matekra: a mérés milliliterben és grammokban mindig ugyanaz.

Ez az egyszerű átváltás nem véletlen, hanem annak eredménye, hogy ezeket az egységeket a víz határozza meg. Sok tudományos egység vízzel van meghatározva, mivel olyan gyakori és hasznos anyag.

Csak akkor kell más átváltást használnod, ha a víz sokkal melegebb vagy hidegebb, mint az általános életben.

Egyéb hozzávalók esetén használj online számológépet. A legtöbb közönséges élelmiszer átváltható az Aqua-calc élelmiszer-átalakító weboldalon keresztül. Egy milliliter ugyanaz, mint egy köbcentiméter, teh

Bármilyen anyag átalakítása

Sűrűség keresése

A sűrűség meghatározásához keresse meg az anyag sűrűségét. Mint ahogy azt fentebb említettük, a sűrűség az anyag tömege egységnyi térfogatára vonatkozik. Ha matematikai vagy kémiai problémát old meg, lehet, hogy meg van adva az anyag sűrűsége. Ellenkező esetben keressen az anyag sűrűségére vonatkozó információkat online vagy egy táblázatban.

Használja ezt a táblázatot bármely tiszta elem sűrűségének kikereséséhez. (Fontos megjegyezni, hogy 1 cm3 = 1 milliliter.)

Használja ezt a dokumentumot a sok élelmiszer és ital sűrűségének kereséséhez. Azoknál az elemeknél, amelyeknél csak “specifikus tömeg” van feltüntetve, ez a szám a sűrűség g/mL-ben 4 ° C-on (39 ° F), és általában közel áll a szobahőmérsékletű anyagok sűrűségéhez.

Más anyagok esetében írja be az anyag nevét és a “sűrűséget” egy keresőmotorba.

Sűrűség átalakítása g/mL-re szükség esetén

Néha az anyag sűrűsége más egységben van megadva, mint g/mL. Ha a sűrűség g/cm3-ban van megadva, nem szükséges átalakítást végezni, mivel 1 cm3 pontosan egyenlő 1 mL-rel. Más egységek esetében próbáljon ki egy online sűrűségátalakító kalkulátort, vagy végezze el maga a matematikát:

  • Szorozza meg az anyag sűrűségét kg/m3-ban (kilogramm/liter) 0,001-vel, hogy a sűrűséget g/mL-ben kapja meg.
  • Szorozza meg az anyag sűrűségét lb/gallonban (font/US gallon) 0,120-zal, hogy a sűrűséget g/mL-ben kapja meg.

Jelenleg azt nézed: Hogyan alakítható át milliliter (mL) grammba (g)?