Az amerikai társadalom faji problémái a kínai forradalom időszakában

Az ülésen résztvevő Xi Van Fleet, egy Virginia államban élő édesanya, aki a Mao Ce-tung vezette kínai kommunista rendszer alatt nőtt fel, elmondta, hogy rendkívül aggasztónak találja az iskolai oktatási rendszerben tapasztalt kritikus fajelméleti megközelítést.

Az amerikai társadalom faji problémái a kínai forradalom időszakában
Az amerikai társadalom faji problémái a kínai forradalom időszakában

Az anyuka szerint ez a megközelítés az „amerikai változata a kínai kulturális forradalomnak”, amelynek során a tanulók arra tanítják őket, hogy legyenek társadalmi igazságosság harcosai, és ítéljék el az országukat és történelmüket. A beszélgetésen Xi Van Fleet elmondta, hogy mivel ő maga Mao Kínájában nőtt fel, ezért az iskola fajelméleti oktatása rendkívül ismerősnek tűnik számára.

A kritikus fajelmélet

A kritikus fajelmélet olyan társadalomtudományi megközelítés, amely az egyenlőtlenségeket a társadalmakban faji alapon vizsgálja. Ez a megközelítés arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet a faji diszkriminációra és az egyenlőtlenségekre, amelyeknek a faji hovatartozás az oka.

A kritikus fajelmélet kritikája

Azonban a kritikus fajelmélet kritikusai szerint a megközelítés nem tesz különbséget a faji előítéletek és az egyéb gazdasági, politikai és társadalmi tényezők között, amelyek szerepet játszanak az egyenlőtlenségek kialakulásában. Továbbá, az ellenzők szerint a kritikus fajelmélet inkább a társadalmakban való megosztottságot erősíti, mintsem az egyenlőséget és az összetartást. Az anyuka, Xi Van Fleet az iskolai kritikus fajelmélet oktatási rendszerével kapcsolatban aggódik amiatt, hogy az diákokat arra ösztönzi, hogy egymás ellen forduljanak és egymást jelentsék fel, ami hasonló a kommunista rendszerben átélt megosztottsághoz és elnyomáshoz.

A kommunista rendszer megosztó kritikus elméletei

Virginia államban élő Xi Van Fleet, aki a Mao Ce-tung vezette kommunista rendszerben nőtt fel, az iskolákban tapasztalt kritikus fajelmélettel kapcsolatban beszélt az ülésen. Elmondta, hogy a kommunista rendszer ugyanazt a megosztó kritikus elméletet használta az emberek közötti megosztásra, csak helyette az osztálykülönbségeket hangsúlyozta, nem pedig a faji különbségeket.

A kínai kulturális forradalom következményei

Xi Van Fleet elmondása szerint a kínai kulturális forradalom idején megtapasztalta, hogyan fordulnak az emberek egymás ellen, és hogy az iskolák nevét politikailag korrektre változtatták. Az iskolákban arra tanították őket, hogy fel kell mondaniuk az örökségüket és azt, hogy a vörös gárda mindent elpusztított, ami nem kommunista volt, beleértve a szobrokat, könyveket és más dolgokat is.

Kommunista Kína hatása Van Fleet életére

Xi Van Fleet arról is beszélt, hogy a kommunista Kínában az emberek arra voltak kényszerítve, hogy elmondják a gondolataikat és érzéseiket, ami nagyon hasonlít azokhoz a nyomásokhoz, amelyeket az amerikai iskolákban tapasztalnak ma. Az anyuka úgy érzi, hogy a kommunista rendszerben megtanulták, hogyan kell megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól, és az iskoláknak is ezt a megközelítést kellene követniük, hogy az igazságra és nem a politikai korrektségre fókuszáljanak.

Az egymás feljelentése az iskolákban

Xi Van Fleet a Loudoun Megyei Iskola Igazgatóságának ülésén beszélt az iskolai oktatási rendszerben tapasztalt megosztottságról és az egymás feljelentéséről. Az anyuka szerint a diákok és a tanárok egymás ellen fordulnak az iskolákban, és egymást jelentik fel. Van Fleet azt mondja, hogy ez egyértelműen azonos azzal a folyamattal, amelyet ő maga átélt a kínai kulturális forradalom idején, amikor a diákok és tanárok egymás ellen fordultak és egymást jelentették fel.

A kínai kulturális forradalom amerikai változata

Xi Van Fleet erősítette meg, hogy az iskolai megosztottság és az egymás feljelentése valóban a kínai kulturális forradalom amerikai változatának tekinthető. Az anyuka aggódik amiatt, hogy az iskolai oktatási rendszerben megjelenő kritikus fajelmélet a diákokat arra ösztönzi, hogy ne csak egymás ellen forduljanak, hanem meg is jelentsék egymást.

A kulturális marxizmus és a kritikus fajelmélet

Van Fleet azt is elmondta, hogy a kritikus fajelmélet gyökerei a kulturális marxizmusban találhatóak, és ez az ideológia nem tartozik az iskolákba. Az anyuka szerint az iskolákban az igazságra és a valóságra kellene összpontosítani, és nem az ideológiai megosztottságra, amely csak a diákok és a tanárok közötti ellenségeskedést és egymás feljelentését erősíti.

Ezt a bejegyzést nézed: Az amerikai társadalom faji problémái a kínai forradalom időszakában